اشتراک گذاری

وایت بالانس یا تراز سفیدی چیست؟

وایت بالانس در عکاسی دیجیتال یا تراز سفیدی، در یک تعریف ساده، تنظیم کردن رنگ در عکاسی برای خلق تصویری با رنگ های طبیعی است.  با تغییر وایت بالانس، میزان گرمی و سردی رنگها در عکس شما تغییر می کند. اگر بخواهیم کمی در این موضوع دقیق تر شویم، باید گفت نوری که شما از منبع های مختلف نوری  به عنوان نور سفید می بینید، می تواند رنگ های متفاوت یا به عبارتی دمای متفاوتی داشته باشد. نور مستقیم خورشید یا همان Sunlight ، دمای نرمال نور و معیار مقایسه تلقی می شود. نور انتشار یافته از لامپ تنگستن به نظر نارنجی تر از نور خورشید می آید. در این وضعیت، ما نور را گرم تر می بینیم و وقتی تصویر آبی تر به نظر بیاید، ما نور را سردتر در نظر می گیریم. در واقع شما با استفاده از White Balance سعی می کنید تا با تزریق رنگ گرم یا سرد در عکس گرفته شده، رنگ ها را متعادل کنید تا نه بیش از حد گرم و نه بیش از حد سرد باشند.

وایت بالانس

در سمت راست به علت وایت بالانس نادرست ، رنگ نارنجی بیش از حد وجود دارد یا تصویر بیش از حد گرم است. در سمت چپ رنگها با وایت بالانس صحیح طبیعی دیده می شوند

نقش وایت بالانس در تنظیم دمای رنگ

نیمه قرمز چرخه رنگها به عنوان رنگهای “گرم” شناخته می‌شوند که شامل زرد، سبز، قرمز و بنفش هستند. رنگ‌های گرم، محرک سیستم عصبی بوده و احساسات را تشدید می‌کنند. این دسته از رنگ‌ها به وضوح قابل رویت بوده و موجب جلب توجه می‌گردند. نیمه آبی چرخه رنگها به عنوان رنگ‌های “سرد” شناخته شده که شامل آبی، سبز و بنفش می شوند. رنگ‌های سرد، رنگ‌های آرامش بخش هستند و هارمونی آن‌ها در محیط‌های مختلف، بیشتر است و زیاد در چشم نیستند. دمای رنگ با واحد کلوین (K) اندازه گیری می شود که خصوصیات فیزیکی نور را توضیح می دهد. نور انتشار یافته از منابع مختلف دارای پراکندگی گسترده ای است. نور معیار یا همان Sunlight، دمایی بین 5200 تا 6000 کلوین دارد؛ به همین دلیل بیشتر فلش های عکاسی تولید شده در همین رنج هستند تا نور طبیعی تولید کنند. نور گرم لامپ تنگستن (نور نارنجی)، دمایی معادل 3000 کلوین را داراست در حالی که نور سایه که به رنگ آبی است دمایی حدود 8000 کلوین را دارد.

وایت بالانس

تنظیم وایت بالانس هنگام عکاسی

در تصویر زیر که با وایت بالانس تنظیم نشده (خنثی) گرفته شده است، مشاهده می کنید که لامپ ها تا چه حد با رنگ نارنجی دیده می شوند (عکس سمت چپ). اما با تنظیم وایت بالانس به صورت دستی یا با استفاده از یکی از گزینه های پیش فرض، به دمای رنگ لامپ های کوچک وضعیت تغییر می کند و آنها طبیعی به نظر می رسند (عکس وسط و راست). در حقیقت با تنظیم تراز سفیدی ، دوربین رنگ ها را تا حدی سردتر می کند تا شدت رنگ های گرم در عکس را کاهش دهد و آن را به حد نرمال نزدیک تر کند. آبی شدن هاله های نور (بوکه) بیانگر همین مطلب است.  

بیشتر بخوانید: ریتم در عکاسی چیست؟

تراز سفیدی

رنگ های بیش از حد گرم (عکس چپ)، دمای رنگ متعادل شده با تنظیم دستی White Balance (عکس وسط)، استفاده از تنظیم پیش فرض وایت بالانس(عکس راست)

برای درک بهتر میزان رنگ سرد اضافه شده به تصویر بالا برای اصلاح دمای رنگ، به تصویر زیر نگاهی بیندازید. عکس سمت چپ با وایت بالانس نرمال 5500 K یعنی نور روز گرفته شده است. عکس وسط با وایت بالانس 3050K، میزان وایت بالانس تصحیح شده در عکس بالا گرفته شده است. می بینید که رنگ سرد آبی به آن اضافه شده است. این دقیقاً همان میزان رنگ سردی است که به عکس بالا اضافه شده تا دمای رنگ در آن متعادل شود.

تراز سفیدی

ایجاد رنگ سرد آبی با تنظیم وایت بالانس بر روی 3050K

تنظیم  White Balance در نرم افزارهای ادیت عکس

اگر عکس با فرمت RAW گرفته شده باشد، می توانید تنظیمات وایت بالانس را در نرم افزارهای ادیت عکس مانند Adobe Lightroom تغییر دهید. زیرا در این حالت عکس به صورت دست نخورده و خام در قالب فایل RAW ثبت می شود و امکان اعمال تغییرات زیادی در آن وجود دارد. اما اگر عکس با فرمت JPEG ثبت شده است، نیاز به زمان و کار بیشتری دارید و در برابر محدودیت های بیشتری قرار می گیرید. بهترین راه استفاده از حالت اتوماتیک و ضبط تصویر با فرمت RAW است تا بتوانید به راحتی تغییرات مورد نظر خود را در آن اعمال کنید.

بیشتر بخوانید: اهمیت پس زمینه در عکاسی 

وایت بالانس

تنظیمات پیش فرض وایت بالانس در دوربین ها

در دوربین های پیشرفته تر DSLR، بر روی بدنه دکمه WB برای تنظیم سریع ترازی سفید وجود دارد. در دوربین های ساده تر و قدیمی تر مجبور به تنظیم وایت بالانس از منوی دستگاه هستید. گزینه های پیش فرض میزان وایت بالانس را در موقعیت های مختلف تغییر می دهند تا شما با مشکل خاصی برای تنظیم دمای رنگ مواجه نشوید. در برخی مدل ها اختیارات شما فراتر رفته و می توانید وایت بالانس را در یک دمای مشخص کلوین تنظیم کنید.

جدول تنظیمات وایت بالانس در دوربین ها و معادل انگلیسی آنها

AWB – Automatic White Balance

حالت اتوماتیک

Sun/ Daylight

نور روز یا خورشید

Shade

سایه

Cloudy

هوای ابری

Incandescent

لامپ تنگستن – لامپ رشته ای

Fluorescent

لامپ فلورسنت

Flash

نور فلش دوربین

Custom White Balance

تنظیم وایت بالانس با کارت سفید یا کارت خاکستری 18 درصد

Color temp.

دمای نور دلخواه شما

حالت اتوماتیک وایت بالانس

در این حالت دوربین میزان دمای رنگ را بررسی می کند و به صورت اتوماتیک آن را تنظیم می کند. در صورت عکاسی با فرمت RAW این بهترین گزینه است. زیرا در لایت روم می توانید وایت بالانس را تنظیم کنید.

حالت لامپ تنگستن یا لامپ رشته ای (Incandescent)

وقتی سوژه شما تحت نور شدید لامپ تنگستن  یا لامپ رشته ای قرار دارد، حتما از این گزینه استفاده کنید. در غیر این صورت عکس به سمت رنگ آبی می رود و وایت بالانس بهم میریزد.

حالت لامپ فلورسنت (Fluorescent)

اگر در فضای عکاسی از نور لامپ فلورسنت استفاده شده است و یا رنگ سبز در محیط دیده می شود، از این گزینه استفاده کنید. به علت تنوع نور لامپ فلورسنت، در برخی از دوربین ها تنظیمات بیشتری برای این نور وجود دارد.

حالت  نور روز یا خورشید (Daylight)

در هنگام عکاسی در فضای بیرون و تابش نور مستقیم آفتاب از این حالت استفاده کنید.

حالت  فلش (Flash)

اگر از فلش دوربین و یا فلش دیگری برای افزایش نور محیط استفاده می کنید، از این گزینه استفاده کنید تا دمای نور طبیعی تر جلوه کند.

حالت ابری (Cloudy)

این حالت برای عکاسی در روز های ابری و در فضای باز استفاده می شود. در این حالت در روز های ابری عکس هایی با رنگ گرم تر نسبت به حالت نور خورشید می گیرید.

حالت  سایه (Shade) وایت بالانس

رنگ های تولید شده در این حالت از حالت ابری گرم تر هستند و برای زمان طلوع یا غروب خورشید مناسب است. در این حالت رنگ های مختلف نارنجی به عکس اضافه می شوند.

حالت کلوین (K)

در این حالت شما می توانید به صورت دستی میزان دمای نور را وارد کنید.

PRE یا Custom White Balance

از این حالت برای تنظیم وایت بالانس با کارت سفید یا کارت خاکستری 18 درصد استفاده می شود که بهترین راه برای تنظیم وایت بالانس یا تراز سفیدی است. اما در این حالت شما به یک کارت خاکستری  18 درصد نیاز دارید. همچنین می بایست قابلیت خواندن این کارت ها در دوربین شما وجود داشته باشد.

3.3/5 (3 امتیاز)