اشتراک گذاری

زاویه دید در عکاسی چیست؟

دوربین های مختلف زاویه های دید متفاوتی دارند. اما این دقیقا به چه معناست؟ زمانی که به داخل لنز دوربین نگاه می کنید و می خواهید از یک سوژه یا صحنه عکاسی کنید، چقدر از آن سوژه یا تصویر در کادر دوربین شما جای می گیرد؟ به این مورد زاویه دید در عکاسی گفته می شود. 

در واقع بر اساس زاویه دید شما مشخص می کنید که چقدر از یک صحنه یا سوژه را می توانید در کادر دوربین تان جای دهید. به عنوان یک عکاس چه مبتدی و چه حرفه ای چقدر با اصطلاحات رایج عکاسی آشنایی دارید؟ آشنایی با اصطلاحات رایج عکاسی برای هر کسی که می خواهد او را به عنوان یک عکاس بشناسند ضروری است. یکی از این اصطلاحات که در این مقاله می خواهیم به بررسی آن بپردازیم، زاویه دید در عکس برداری است.در این مقاله با ما همراه باشید تا هر آنچه که باید در مورد زاویه دید در عکس برداری، نحوه تنظیم آن و انواع آن بدانید را با هم بررسی کنیم.

زاویه دید در عکاسی چیست؟

اهمیت زاویه دید در عکاسی

با توجه به بررسی های کارشناسان نمایندگی کانن زاویه دید یکی از اصلی ترین معیارها برای یک عکاسی حرفه ای است. اول از همه این که زاویه دید را می توان به صورت افقی، عمودی و مورب در تصویر تعریف کرد. نکته مهم بعدی در خصوص زاویه دید، ارتباط آن با فاصله کانونی است. با افزایش فاصله کانونی، به همان نسبت زاویه دید هم کمتر و کمتر می شود. بنابراین ارتباط زاویه دید در عکس برداری با فاصله کانونی متضاد هم است. با استفاده از زاویه دید می توان تغییرات قابل توجهی را در عکس ها ایجاد کرد و بدون شک این فاکتور یکی از تاثیرگذارترین موارد در چگونه دیده شدن عکس هاست. نحوه ترکیب بندی عکس ها و نوع کادربندی سوژه ها همگی تحت تاثیر زاویه دید عکاسی است و حتی کوچکترین تغییری در آن می تواند تغییرات چشمگیری را ایجاد کند.

 اگر یک عکاس زاویه دید را به خوبی بشناسد و بتواند به بهترین شکل ممکن آن را در عکس های خود تنظیم کند، بدون شک می تواند منحصر به فردترین و تاثیرگذارترین عکس ها را بگیرد. در واقع زاویه دید تعیین می کند که چه ارتباطی بین سوژه عکس و بیننده آن ایجاد شود. با این حال برای داشتن بهترین تاثیر، باید از بهترین زاویه دید نیز در عکس ها استفاده کرد، چرا که برای هر نوع سوژه و تصویری، یک زاویه دید مناسب و مخصوص وجود دارد.

انواع زاویه دید در عکس برداری

انتخاب بهترین زاویه دید عکاسی اهمیت زیادی دارد، چرا که هر عکس و تصویری زاویه دید مناسب خود را می طلبد تا بتواند همانطور که باید دیده شود و مفهوم خود را برساند. خلاقیت به خرج دادن در انتخاب بهترین زاویه دید و حتی ترکیب زوایای دید متفاوت با هم برای رسیدن به یک کادربندی جذاب، می تواند به انتخاب بهترین زاویه دید در عکاسی کمک کند. در ادامه انواع زاویه دیدهای مورد استفاده در عکاسی را می شناسیم.

انواع زوایای دید در عکاسی

عکاسی با دید از بالا

اولین تکنیک زاویه دید در عکاسی، زاویه دید از بالاست که عمدتا برای عکاسی سینمایی استفاده می شود. در این تکنیک عکاسی دوربین از بالای سر سوژه تصاویر را ثبت می کند و به نوعی نگاه سوژه از پایین به بالا به سمت دوربین است. برای این که بتوان بهترین کادربندی را از بالای سر سوژه داشت هم می توان از ابزارهای جدید و حرفه ای عکاسی مانند مونوپاد استفاده کرد و هم این که از روش های سنتی مانند قرار گرفتن روی یک سکو یا سطح بالاتر از سوژه کمک گرفت.

معمولا در زاویه دید از بالا در عکاسی می توان اکثر سوژه ها و تصاویر را در کادر جای داد و به همین دلیل هم این نوع سبک عکاسی برای عکاسی گروهی و دوستانه بیشتر انتخاب می شود. زاویه دید از بالا در عکاسی چند ویژگی مهم دارد. اول این که در این نوع عکاسی سوژه عکس کمتر در کانون توجه قرار می گیرد و عمدتا با آن آسیب پذیرتر بودن سوژه ها نمایش داده خواهد شد. با این حال بسته به سوژه و صحنه عکاسی قطعا تاثیر عکس ها متفاوت است و مفهومی مجزا دارند. هم در عکاسی پرتره، هم در عکاسی خیابانی یا عکاسی تبلیغاتی می توان از زاویه دید از بالا در عکاسی استفاده کرد.

زاویه دید از پایین در عکس برداری

گزینه بعدی زاویه دید در عکاسی، زاویه دید از پایین است. درست برعکس زاویه دید از بالا در این تکنیک دوربین از پایین به سمت سوژه نگاه می کند. مشخصات و تکنیک های این زاویه دید کاملا برعکس زاویه دید از بالاست. در این روش باید دوربین پایین تر از سوژه قرار بگیرد و زاویه دید دوربین کم باشد. تمرکز اصلی روی سوژه است و محیط اطراف کمتر در کادر قرار می گیرد. معمولا برای این سایر حواس پرتی ها و جزئیات را از عکس دور کنیم و تنها روی هدف اصلی عکاسی متمرکز شویم، زاویه دید از پایین را انتخاب می کنیم. معمولا عکس هایی که با این زاویه دید گرفته شده اند تاثیر بسیار بالایی دارند و حالت عکس ها مخروطی شکل است. بهترین سوژه هایی که می توان از آنها با این تکنیک عکاسی کرد، برج ها، ساختمان های بلند و بناهای تاریخی است.

میدان دید پرنده در عکاسی

یکی دیگر از انواع زاویه دید در عکاسی، زاویه دید پرنده است که در آن عکس از نمای چشم پرنده برای گرفتن عکس های خود استفاده می کند. اکثر مشخصات و ویژگی های عکس های گرفته شده با این تکنیک مشابه عکاسی با زاویه دید از بالاست. با این حال ارتفاع این تکنیک بیشتر است و معمولا از پهپادها برای گرفتن عکس ها استفاده می شود.

 البته ممکن است عکس ها از بالای یک ساختمان یا برج بسیار بلند هم گرفته شوند و دوربین از بالا به سمت پایین، تصاویر را بگیرد. در زاویه دید پرنده به سوژه اصلی کمترین میزان توجه می شود و به جای آن تمرکز تصویر روی فضای اطراف سوژه است و زاویه دید بسیار گسترده است. عمدتا این سبک عکاسی برای عکاسی هنری، عکاسی معماری یا عکاسی مستندسازی استفاده می شود.

میدان دید در عکاسی

زاویه دید هم تراز با چشم

گاهی زاویه دید در عکاسی کاملا همسو و هم تراز با چشم های عکاس است؛ یعنی سوژه دقیقا مقابل عکاس قرار دارد و لنز دوربین مستقیما روی سوژه تنظیم شده است. مشخصات این نوع تکنیک در عکاسی بیشتر برای عکاسی پرتره استفاده می شود. به همین دلیل بیننده می تواند بهترین و بیشترین ارتباط را با سوژه عکس ها داشته باشد، چرا که گویا یک ارتباط چشمی برقرار می شود. عکس هایی که با زاویه دید هم تراز با چشم گرفته شده اند می توانند حس صمیمیت، دوستی و اعتماد بیشتری را انتقال دهند و تاثیر زیادی داشته باشند.

زاویه دید از کنار

یکی دیگر را انواع زوایای دید در عکاسی، زاویه دید از کنار است که در آن عکاس از کنار سوژه از او عکس می گیرد. این نوع تکنیک می تواند برای به دست آمدن ژست های زیبا و خاص عکاسی کاربرد داشته باشد. نحوه تنظیم لنز دوربین به این صورت است که لنز دوربین در کنار سوژه عکس قرار می گیرد و از زاویه کناری از او عکس می گیرد.

حال یا سوژه می تواند مستقیما به سمت دوربین نگاه کند یا این که تنها سر خود را به سمت لنز دوربین بچرخاند. ژست های به دست آمده با این تکنیک عکاسی بسیار جذاب و شیک است و می تواند ارتباط عمیقی را بین بیننده و سوژه عکس ایجاد کند.

سایر زوایای دید در عکس برداری

علاوه بر مواردی که در بالا به عنوان اصلی ترین گزینه های زاویه دید در عکاسی به آنها اشاره شد، برخی از انواع زاویه های دید عکاسی به صورت ترکیبی و حاصل خلاقیت عکاس است. برای مثال یکی از آنها زاویه دید هلندی است که به آن زاویه کج هم گفته می شود و با کمک آن می تواند کادرهای نامتعارف را ایجاد و حرکت سوژه را تقویت کرد.

کلوزآپ هم یکی دیگر از انواع زاویه دید پرکاربرد در عکاسی است که می توان با آن فاصله درست بین سوژه و دوربین عکاسی را تعیین کرد و جزئیات بیشتری از سوژه را با آن نشان داد. لانگ شات هم یکی دیگر از گزینه هایی است که می توان از آن برای عکاسی از راه دور استفاده کرد. در این نوع از عکاسی هم معمولا تمام طول بدن یک سوژه در کادر عکس قرار می گیرد و به این ترتیب تنها مقدار محدودی از فضای اطراف سوژه در عکس مشخص خواهد بود.

چطور بهترین زاویه دید در عکاسی را انتخاب کنیم؟

زاویه دید عکاسی تاثیر و اهمیت زیادی در عکس های ما دارد و می توان با شناخت درست آن حس و حال عکس ها را بدون هیچ ابزار خاصی تغییر داد. اما مهمترین نکته در استفاده از زاویه دید در عکس برداری، انتخاب بهترین زاویه دید است.

اول از همه باید انواع تکنیک ها را شناخت و با نحوه اجرای آن آشنا بود. با این حال برای انتخاب بهترین زاویه دید در عکس ها بهترین معیار سوژه و هدف عکاسی است. برای مثال اگر هدف گرفتن عکس های گروهی است، بهتر است زاویه دید بالا را انتخاب کرد و در عکاسی های پرتره از زاویه دید هم تراز با چشم یا دید کناری بهره برد. نوع سوژه بهترین راهکار برای انتخاب زاویه دید مناسب برای عکاسی است و یک عکاس حرفه ای که درک دقیقی از کار خود دارد به خوبی می داند که چطور باید بهترین زاویه دید عکاسی را برای جذب مخاطب انتخاب کند. در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر با کارشناسان ما در نمایندگی تعمیر دوربین کانن تماس بگیرید.  

5/5 (1 امتیاز)